30 dkg filézett pulykacomb,
1 fej vöröshagyma,
1 evőkanál zsír,
1 kis fej zeller fele levelestől,
1 zsenge petrezselyemgyökér,
2 szál zsenge sárgarépa,
1 kis fej karalábé,
10 dkg csiperkegomba,
5 dkg zöldborsó,
2-4 szál friss tárkony,
friss petrezselyemzöld,
1 mokkáskanálnyi szemesbors, pirospaprika, só
|
A finomra vágott vöröshagymát forró zsírba dobjuk és kissé megkapatjuk. Hozzáadjuk a megmosott, leitatott, kis (max. 1 cm-es) kockákra vágott húst. Együtt tovább pirítjuk, míg a hús színét nem váltja. Ekkor meghintjük egy csipet pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük 1,5 liter vízzel vagy húslével és felforraljuk, majd a keletkező habot leszedjük. Ezután tüllzacskóban beletesszük a borsot, tárkonyt, zellerlevelet és petrezselyemzöldet (ez utóbbi kettőt nem kell sajnálni belőle), sózzuk, illetve tehetünk bele húsleves- vagy erőleves-kockát is. Fedő alatt, kislángon főzzük. Közben megtisztítjuk és kis kockákra felvágjuk a zöldségeket. Úgy gazdálkodjunk a zöldséggel, hogy felvágva kb. egy maréknyi legyen mindenből. Ha már kb. egy órája fő a hús, tegyük bele a feldarabolt zöldségeket és a zöldborsót, és csendesen főzzük kb. 20-30 percig, míg minden zöldség megpuhul. Fontos, hogy ne zubogjon, mert megtörik a leves színe-fénye, és opálos, zavaros lé lesz belőle. Akkor szép, ha sárgán csillog-villog. Ezután a levét kiegészítjük, amennyire szükséges, és ízlés szerint sózzuk, vegetázzuk. Még egyszer felforraljuk, és eperlevél tésztával kínáljuk.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|